Hírek

Új tanulmányt készített a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár részvételével a data stewardok, vagyis az adatgazdász szakemberek képzésfejlesztésén dolgozó nemzetközi munkacsoport. A szakma kompetenciáinak vizsgálata alapján összeállított anyag lehetőséget adhat egy data steward képzési terv kidolgozásához.

A Debreceni Egyetemen járt és a bangladesi hallgatók számának növelési lehetőségeiről egyeztetett a Bangladesi Népi Köztársaság bécsi nagykövetségének és állandó képviseletének delegációja. A diplomaták a Műszaki Karra is ellátogattak.

A Debrecen BSC Kerekasztalra jellemző színvonalas panelbeszélgetéssel indult a 2023/24-es tanév tavaszi félévében a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán második alkalommal meghirdetett How to be successfull in business – Business like a pro kurzus. A rendezvény nem csak a kurzust felvett csaknem 170 hallgató számára volt nyitott, a témában érdeklődő minden hallgatót vártak.

Sportágakkal és az önkéntes munka jelentőségével ismerkedtek a Debreceni Egyetem hallgatói az Egészségtudományi Kar, a Verzár Frigyes Szakkollégium és a Magyar Speciális Olimpia Szövetség közös Inkluzív Sport- és Egészségnapján Nyíregyházán. A különleges programon további innovatív együttműködési lehetőségek kidolgozásáról is szó esett.

Nagy csatákat hoztak a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa és a Kozma Mihály Futsal Kupa szerdai nagydöntői a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában. A díjakat egyetemi vezetők és a honi sportélet meghatározó tagjai adták át a legjobbaknak.

A szokásokhoz híven fáklyás felvonuláson búcsúzott a várostól a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának csaknem száz végzős hallgatója. A látványos menet tagjai szerda este a Déri térről az egyetem Főépületéig sétáltak.

Sikeres és elismert labdarúgók, illetve szakemberek elmélkedtek a magyar foci múltjáról, jelenéről és jövőjéről a DELAB kedd esti díszelőadásán az oDEon Színházban. Abban minden meghívott egyetértett, hogy hazánk legkedveltebb sportága ismét felszálló ágban van, így sikeres szereplést várnak a válogatottól a nyári Európa-bajnokságon.

A magyar parasport napjához csatlakozva a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete (DESKI) idén is szervezett érzékenyítő programot. Sor- és váltóverseny, ülőröplabda, csörgőlabda és petanque bemutató szerepelt a kínálatban, a debreceni tesisek beleláthattak, milyen lehet azoknak, akik valamilyen fogyatékossággal élnek és úgy sportolnak.

Nemzetközi Doktorandusz Konferenciát rendezett a Debreceni Egyetem Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskolája, a Gazdaságtudományi Kar (GTK) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatásával. A magyar és külföldi PhD-hallgatók tíz szekcióban tartottak előadásokat, emellett a résztvevők meghallgathatták Baksay Gergely, a MNB közgazdasági és költségvetési elemzésekért felelős ügyvezető igazgatójának plenáris előadását, valamint egy kerekasztal-beszélgetést is.

Folytatódik a Debreceni Egyetem Labdarúgás elmélete és gyakorlata (DELAB) címet viselő kurzusa, melynek második állomása igazi kuriózum lesz. A DE Futballünnep rendezvénysorozat keddi díszelőadásán mások mellett Gelei József olimpiai bajnok, illetve Korhut Mihály, a DVSC egykori, a DEAC jelenlegi kiváló labdarúgója is megosztja majd sportágával kapcsolatos meglátásait.