MEPS Műhely

A MEPS (Middle European Planning Seminar) egy egyhetes, mérnöki szemléletet formáló várostervezési gyakorlat, mely 1990-ben indult három ország együttműködésében: Magyarország, Ausztria és Csehország. A MEPS Műhely a Debreceni Egyetem Építőmérnöki Tanszékén 2015 óta működik, miután korábban csatlakozott a szervező Egyetemekhez. A műhely célja hogy hallgatóink aktívan részt vegyenek ezen a rendezvényen, és megízleljék, milyen egy nemzetközi csapatban dolgozni.

A szemináriumok kitűnő lehetőséget jelentenek az ismerkedésre, az egyetemek különböző oktatási szokásainak, az országok eltérő szabványainak megismerésére, felfedezésére. A MEPS jellemzően egy hetes rendezvényein, megmérettetésein a hallgatók nemzetközileg vegyes csapatokban indulnak. A magyar, cseh és osztrák hallgatókból álló csoportok számára a szervezők feladatul egy egyedi, az adott település közlekedésével kapcsolatos probléma megoldását tűzik ki. A diákok munkáját a három ország egyetemeiről érkező oktatói gárda segíti. Az elkészült terveket, pedig a szervező város képviselői előtt kell bemutatni prezentáció formájában. A rendezési jogát a szervező egyetemek országai forgószínpad szerűen váltakozva látják el. A várostervezési gyakorlat helyszínéül elsősorban kisvárosokat (általában 20–50 ezer fős lakossággal rendelkezőt) választanak ki. Házigazda város volt például már Hévíz, Gyula, Siófok, a csehországi Jihlava, valamint az ausztriai Wiener Neustadt, Feldkirch és Bruck a.d. Mur. Legutóbb a MEPS-et Tatabánya városával közösen rendeztük meg.

A Debreceni Egyetem építőmérnöki alapképzési valamint településmérnöki mesterképzési szakos hallgatói aktívan részt vesznek a MEPS munkájában, az erre a rendezvénysorozatra létre hozott MEPS Műhely keretében. A MEPS Műhely vezetője Ungvárai Ádám tanársegéd kollégánk.

További információk

MEPS információs füzet

MEPS 2018 Eger, Task 4 kétnyelvű poszter

A 2015-ös MEPS tájékoztatója

MEPS 2015, Hajdúszoboszló 4-es csoport munkája

Frissítés dátuma: 2021.11.29.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.